pátek 18. dubna 2014

Zelený čtvrtek

Včera jsme měli zelený čtvrtek, tak mne to inspirovalo, abych vám promluvila do ekologické duše. Nemusíme se nutně bavit o třídění odpadu, to už dnes, doufám, patří k recyklačnímu minimu každého z nás (akorát mne vždycky zmatou kartony od džusů a mléka - kontrolní otázka kam patří?), já čas od času třídím i skříň a posílám dále prostřednictvím trendbooku, nebo oblečení odnesu do sběrných kontejnerů, případně využiji směnný obchod za nějakou slevu. Dál posílám i knížky přispěním do nějaké knihovny, nebo je nechám běžet. Když lítám po nákupech tak s sebou pravidelně nosím plátěné ekologické tašky, abych si nemusela brát igelitky - úplně zhrozená jsem byla při nakupování v Brazílii, kde v supermarketu každou věc prodavačka dávala do samostatné tašky(!!). Snažím se šetřit i naše lesy a při tisku se snažím využít každou stranu papíru. Když se tak přesouváme k tomu papíru.. 
Před pár lety jsem se dozvěděla o kabelkách z obalů od sladkostí, které vyrábí mexičtí vězni. Myšlenka suvenýru z mexického vězení mi připadala trochu zvrhlá, navíc samotný postup výroby se nezdál složitý, tak jsem se nadchla pro tento projekt a postupně zrecyklovala svou sbírku ELLE časopisů. Roky jsem je hromadila, ale nikdy více už nečetla, tak se mi zalíbilo vdechnout jim takto nový život. Postupně jsem je spotřebovala na taštičky malé i větší, kosmetické i A4 velikosti, kam střádám další časopisy, přešla jsem i na noviny a s jedním svým kouskem vyrazila i do ulic (nespletli jste se vy, kteří jste hádali, že mé recyklování stejně skončí u nějaké té parády!)
Jako na konci každé bajky přijde ponaučení (přemýšlím, co bych byla za zvíře, pokud jsme v bajce) - takže: Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. 
Šetřete životní prostředí, ale nešetřete na sobě :-)

♥♥♥  with love ♥♥♥

7 komentářů:

  1. Jů, to vypadá skvěle.. Už jsem to několikrát viděla, ale nikdy jsem nepochopila jak se to skládá.. A teď ještě koukám že se pásy i sešívají.. :P Každopádně to vypadá super, někdy bych to ráda zkusila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle obdivuju! Kolik za tím muselo být práce... jsi úžasně šikovná! Ta kabelka vypadá vážně skvěle a hlavně naprosto originálně. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé to je skvělé! Já dělám z papíru náušnice, pletu košíky, ale kabelky jsem ještě nezkoušela.:-) Můžu se zeptat na nějaký podrobnější návod? Moc děkuji.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. super! jako nápad jsem to už viděla kolikrát, ale tobě se to fakt krásně povedlo! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super nápad , vyzera to úžastne !!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná kabelka, moooc se ti povedla! Moje sestra se tím taky zabývá a vyrobila mi taky jednu na přání a taky z Elle časopisů:) Tak se mrkni: http://stylebyeliza.blogspot.cz/2014/05/candy-bag.html ;).

    OdpovědětVymazat
  7. My doma třídíme odpad klasicky na sklo, papír, plasty a pak dáváme zvlášť plechovky a baterky. Bio odpad dáváme na zahradě do komposteru, sklo a plasty odnáším do speciální popelnice a plechovky a papír odvážím do kovošrotu a ještě dostanu jako bonus peníze za výkup šrotu .

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za vaše komentáře!! :)