neděle 13. března 2016

Plzeň knihomolská, s živým jídlem i hamburgery

Původně jsem článek chtěla pojmenovat kavárny a burgrárny, protože se v Plzni objevilo hned několik takto zaměřených míst, ale po ochutnání jsem se rozhodla napsat jen o těch, které si to dle mého ozkoušení opravdu zaslouží.

Knihomol (9-19 hodin, areál studijní a vědecké knihovny)
Kavárna Knihomol je nový prostor, který vznikl přímo v budově studijní a vědecké knihovny (v Plzni). Tedy, ona už zde dřív kavárna byla, bohužel jsem na ni ale nikdy nenatrefila v otevírací době (přestože měla být otevřená). To u knihomola jsou od devíti do devatenácti, na to se spolehněte (mluvíme o všedních dnech), navíc v jedenáct hodin přivezou z Kačaby polévku. To jsem vlastně asi neřekla - že knihomol patří pod Kačabu, výborné quiche, sendviče, sladké dezerty, ale třeba i zdravé homemade varianty müsli tyčinek jsou odtamtud, z kavárny a restaurace, která dává možnost práce lidem se zdravotním znevýhodněním. Kávu dělají i s sebou (presso za 25Kč), nebo si vše můžete v klidu sníst a vypít v tomto světlém interiéru, v prostorách zařízených světlým dřevem, jednou barevnou stěnou a pestrými polštáři.

Blondie's burger (10-20, Perlová 8)
Dvojice blondýnek se zálibou v mase začínala v novinovém stánku před plaveckým areálem, ale dařilo se jim natolik, že v únoru otevřely druhou pobočku v centru města, v Perlové ulici v malém prostoru, kde dříve bývalo raw bistro /na facebooku se to neobešlo bez narážek, nicméně minulý týden se otevřelo další, jen za rohem od těchto prostor/. Je zde pult, sezení v okně na polštářích a když jsem tu byla já, tak se to poměrně rychle zaplnilo, skupinka lidí čekala na objednávku, pak ještě jeden klučina a dvojice přišla zároveň se mnou, ale opravdu jsem dlouho nečekala, všechno slečna připravovala čerstvě před námi a za 10-15min cca už jsem odcházela se zabaleným burgrem. Ještě tedy k nabídce v bistru - jejich tradiční Blondie's burger a pak Zimní speciál s červenou řepou, ten jsem si dala já a neskutečně si pochutnala. Jo, a k velikostem - mají tři, podle gramáže masa, cenově 60-125Kč, já si dala malou variantu a stačila mi.

Vitarka (8:30-17, Veleslavinova 20)

Jen o ulici dále, respektive za rohem je nově otevřené raw bistro, kde se ve středu pořádal živý brunch, takže jsem se zastavila, abych zkusila pár slaných i sladkých raw variant v ochutnávkových menších porcích. Všechny sladké koláče a řezy vypadaly skvěle, ze slaných tady byl sushi wrap a květákem, hamburger v rajčátku a mini pizza. Zkusila jsem wrap - trochu se rozpadal, tři kousnutí a byl pryč. Makovo-kokosový řez a čokoládovo-malinový dortík mi zabraly trochu víc času, a oba byly dobré, akorát maková krusta (tuším že se švestkou) samotná byla dost tvrdá. Na cestu jsem ochutnala domácí raw chlebík a ještě miniverzi chia pudinku, luxusní, ale opět za 35Kč třikrát do pusy.. Sečteno podtrženo mi všechny raw varianty dezertů chutnají, jen jsou oproti klasickým celkem dražší, což samozřejmě chápu - za specifické a kvalitní (snad?) suroviny pro jejich přípravu si člověk připlatí. Prostor zde je taky malinký - dva stolky a pult, zařízeno v celkem temných barvách, byl zde nával, zkusím jsem ještě zajít až se bistro zavede, je totiž na strategickém místě - za rohem burgery a cestou mé nejoblíbenější Pappa Coffee.

A jaká nová kouzelná místa jste objevili vy?
♥♥♥

4 komentáře:

  1. Každý den jezdím okolo Blondie's burger na slovanech a vždycky si říkám, že tam musím zajít už když si to lidé tolik chválí, tak snad tenhle týden!:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Samé dobrůtky! V Plzni jsem vlastně snad asi ještě nebyla, snad se tam někdy taky podívám a ochutnám :))

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou fotky, taky bych brala takový život.

    OdpovědětVymazat
  4. tolko dobreho jedla v jednom clanku:)


    Pozyvam na mega GIVEAWAY o Rimmel, Niveu a ine, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/03/giveaway-bioderma-nivea.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za vaše komentáře!! :)