úterý 25. srpna 2015

Porto: Where to eat (7 šťastných tipů)

Uznávám, že na článek s tipy na největší kulinářské speciality severoportugalského města, jste si od mého návratu z erasmu museli trochu počkat, ale slibuji, že to bude stát za to (ještě teď se mi sbíhají sliny, když si na nějaké dobroty vzpomenu!)

Cafe Majestic, Rua Santa Catarina 112 9:30-24:00 (v neděli méně)
Asi každý průvodce vám řekne, že navštívit tenhle podnik, který na hlavní pěší třídě stojí už... no.. dlouho, je prostě nutnost. Takže jsem tam taky zavítala, seděla jsem venku a dala si lehký oběd (milkshake + toasty), uvnitř je ovšem taky dost míst a krásný klavír k tomu. V nabídce mají snídaně, sendviče i jídla na oběd, ceny spíše vyšší, ale jde o místo s příběhem, minulostí (i když možná až moc populární), a vyplatí se na chvilku si tu sednout a sledovat nákupní dění na téhle rušné třídě.

A Loja dos Pasteis de Chaves, Rua da Firmeza 476 9:00-20:00
Pokud vás rušná Rua Sta. Catarina omrzí a cestou z Marques dolů z ní odpočíte vpravo (jednu ulici nad trhem Bolhao) narazíte na tuto pekárnu/cukrárnu, kde mají slané i sladké pečivo (něco jako fornetti u nás), sušenky, sendviče, čaj, kávu a časopisy k prolistování. A ty nejlepší stolečky!

Pedro dos Frangos, Rua Bonjardim 223 11:30-15:00 18:30-22:00
Následující podnik je spíše pro masožravce a zvenčí nemusí nijak lákat (možná jen vůní smažených kuřat - od toho i název "frango" = kuře), ale s drůbeží i masem celkově to tady opravdu umí, navíc zde ceny jsou opravdu lidové a o úspěšnosti určitě svědčí i neustále plné první patro. V přízemí je jen sezení na baru přímo u grilu. Mne samotnou sem nalákal průvodce lonely planet a to, že jsem měla podnik celkem blízko, je přímo v centru, mezi stanicemi metra Bolhao a Aliados.

Liquid Baixa Porto, Rua do Almada 203 9:00-20:00
Tenhle podnik je naopak velmi zdravý, mají širokou nabídku smoothie (a vždy je smoothie dne za akční cenu), salátů, wrapů, sendvičů a myslím, že i několik polévek a zdravou pizzu. Vše před vámi připraví čerstvé, uvnitř je pár míst na barových stoličkách, ale dá se sedět i venku. Podnik je opět na velmi výhodném místě, v ulici, která vede přímo z náměstí Aliados, na prvním rohu, a já sem chodila moc ráda!

Real Hamburgueria Portuguesa, Rua da Torinha 134
Další podnik je vyhlášená hamburgueria (#34 ze všech restaurací v Portu na tripadvisoru), která je už trochu dál od centra, ale pořád v dochozí vzdálenosti, navíc jsou kolem samé pěší zóny včetně bohémské Rua Miguel Bombarda. Místo to není velké, možná budete muset čekat, záchod mají na dvorku (možná už teď ne), ale burgery mají super. Zkusila jsem v Portu ještě jednu hamburgueríi, ale tu se mi nedaří už vůbec najít, tak vás klidně pošlu sem, zákaznický servis fajn, ceny nijak vysoké a prostředí je moc fajn. Jo, a mají skvělou sangríu.

A Sandeira, Rua dos Caldeireiros 85 11:00-15:30
Z hlavního náměstí Aliados se nyní přesuneme jen o pár ulic, směrem k věži Torre dos Clérigos do jedné úžasné sandwicherie (nemám lepší nápad jak to napsat), na kterou jsme narazili vlastně náhodou když pršelo a my hledali míst na oběd. Není to tu nijak velké, asi čtyři stolky po čtyřech a několik míst u barového pultíku, ale mají tady úžasné dobroty - sendviče se zajímavými kombinacemi za velmi příjemné ceny. Škoda, že jsem sem nestihla jít víckrát (v Portu je prostě tolik možností kde jíst), podnik je skoro při cestě na Ribeiru a na tripadvisoru #23!

Picaba Natural Cafe, Via do Castelo do Queijo 395, Matosinhos
Poslední podnik vám možná přijde vhod pokud se vydáte na pláž. Kousek od té obrovské makety sítě (až tam budete, tak pochopíte co myslím) je budova, přímo na pláži, kde je několik míst, kde se najíst. My zvolili podnik úplně vpravo (při pohledu od oceánu), dá se sedět přímo tam, nebo venku pod slunečníky, kdy můžete koukat na vlny. Byli jsme zde na oběd a dali se denní menu (dvě varianty, já měla caneloni a mamina rizoto), včetně krémové polévky. Měla jsem ještě super ovocný fresh a sladkou tečku v podobě koláče se zmrzlinou. A jídlo takhle úžasně nejen vypadalo, ale i chutnalo, takže jasná volba když vám vyhládne po lekci surfování!

Plánuji udělat ještě souhrný článek o Portu a Erasmus+ programu celkově, bavil by vás?

♥♥♥


2 komentáře:

  1. Všechno vypadá naprosto bá-ječ-ně! Mám hlad, jdu si něco dát :-D :)) Vyhledávání podniků se poslední dobou stává mou velice oblíbenou disciplínou, díky za tipy :)*

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
  2. Vsechno to vypada uzasne. Nejvic se mi libi ten podnil ma smoothie a salaty, mnam.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za vaše komentáře!! :)