pondělí 14. září 2015

Lago di Como

Když jsem dnes ráno snídala cantaloupe meloun s proscuitem, vzpomněla jsem si, že vám dlužím pokračování cesty z Milána. Na dalších pět nocí se stalo naším domovem Bellagio, městečko v zálivu italského jezera Como. Ubytování jsme celkem dlouho promýšleli, Komské jezero je velké a těžko určit jedno místo, které by bylo nejvhodnější jak pro koupání, tak pro poznávání hor v okolí. Já jsem znala jen městečko Como, kam jsme z Milána za necelou hodinku dojely (s maminou, abych vás nemátla pořád koncovkami -i/-y). Como je hodně historické a turistické, mnoho uliček jen pro pěší, v dochozí vzdálenosti vede lanovka do horské části, kde se dá udělat několik pěkných tůr (ehm, a taky se lehce ztratit), ale jezero tady pro koupání úplně není, i když na pláže se dá samozřejmě snadno přejet autem, které jsme pak také měli k dispozici (přijel jím zbytek rodiny). Nakonec jsme ubytování vybrali v letovisku Bellagio, na soutoku dvou ramen jezera, které je menší, jsou tam městské pláže a snadno se dá odtamtud cestovat do obou ramen jezera, jezdí odtamtud i trajekt do protilehlých míst, bohužel nám na něj nevzali hafana, ale auto to jistilo, případně jsme některé dny jen došli pěšky na pláž a odpoledne do historického centra Bellagia - nebydleli jsme přímo tam, ale asi dva kilometry daleko v klidnějších apartmánech (zdánlivě klidnějších, každonoční příjezd popelářského vozu byl zárukou brzkého probuzení), odkud to bylo zhruba deset minut i na pláž.
V Bellagiu je spousta obchůdků se suvenýry, koženými výrobky, šperky ze skla murano, papírnictví, zmzlináren, ale i značkových obchodů, i když těch je samozřejmě ještě více ve větším Comu, kam jsme jeden den jeli na výlet (necelá hodinka jízdy, úzké klikaté cesty nad útesy, občas nutno troubit - jsem asi divná, ale to miluju!), dali si tam oběd na náměstí s výhledem na zdejší asi nejúžasnější stavbu - katedrálu, která se ani nevejde do záběru, navštívili hned vedlejší obchodní dům coin /něco jako Debenhams nebo MY Tesco/ a nakoupili ještě v dalších - Kiko a United colors of Benneton, ostatní měly bohužel polední pauzu.. Zbylý půlden jsme strávili výjezdem lanovkou na Brunate a následnou pěší túrou tam, která byla, díky neskutečným vedrům a mému orientačnímu (ne)smyslu, velmi výživná.. 
Dalším lokalitou pro celodenní výlet byla Varenna se zříceninou hradu a vodopádem v nedalekém dalším městečku. Z Bellagia byla vzdálená asi 15 minut jízdy trajektem, jenže nám na něj nevzali hafana, tak jsme tam jeli přes jiný cíp jezera, Lecco autem, asi hodinku a půl. Hrad byl opět na kopci (kdo to kdy vymyslel, chodit na hrady v létě?), ale výhled odtamtud byl nádherný, bylo to tam moc hezky udržované a pěstovali tam olivovníky, prý v nejvyšší nadmořské výšce, kde se jim ještě daří.
V samotném Bellagiu je spousta krásných úzkých uliček nahoru a dolů jen pro pěší, hezké přístavy a výhledy a i spoustu možností kde se dobře najíst. Občas jsem k vyhledávání používala tripadvisor, nebo jsme prostě vešli do příjemně vypadajícího podniku, kde se tvářili mile i na psa. Pokud bych měla jeden podnik vypíchnout, tak určitě Aperitivo et al - na rohu horní ulice a schodů směrem k přístavu. Původně jsme sem chtěli jít na večeři, ale bohužel nevařili, tak jsme se tady aspoň o něco později zastavili na víno, protože těch mají opravdu hodně. Interiér je tlumeně osvětlen, můžete tady degustovat, nechat si nějakou lahev doporučit, nebo se sami pročítat vinným lístkem, ale obsluha je zde velmi ochotná a poradí. K lahvi jsme si objednali i sýrové a salámové prkénko a byl to úžasný, nejen kulinářský, zážitek
zato jídlo o kus níž nebylo nic zvláštního, sice příjemný luxusní interiér zahrady, ale asi čím vyšší ceny, tím menší porce - už si ani nevzpomenu, co tohle mělo být a je to tak malé, že to ani nerozliším :D
Loučím se sladkou tečkou a přeji vám moc příjemný týden!

♥♥♥

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za vaše komentáře!! :)