pondělí 25. dubna 2016

#whomademyclothes aneb deset tipů na ethical fashion prodejce

Celý týden jsem se ptala #whomademyclothes, ale často se zapomínala fotit /takže vám teď radši přináším rovnou tipy, kde se dá koupit udržitelná varianta módních kousků/

win-win love




















jako první bych ráda uvedla několik platforem, kde se dá eco-friendly oblečení sehnat - mezi ty mé ozkoušené patří holky z winwinlove, mám od nich tři kousky, ale určitě bych se nebránila dalším, třeba tyhle kraťásky jsou úplně super! Holky přešívají secondhandové kousky, pečlivě vybrané, a s láskou, zručně, úspěšně a vkusně jim vdechují nový život. Často pořádají pop-upy a setkání s nimi je vždy milé.

depop


















v Čechách není zrovna známý, ale u mě se oblibě celkem těší - je to přehledná mobilní aplikace, kde můžete prodávat kousky z vašeho šatníku, nakupovat, sledovat prodejce i obchody. Můžete se tady dostat k super kouskům, jsou tu návrháři, vintage prodejci i blogeři, prodává se tu i bytový design, porcelán nebo originální přáníčka. A tipy na mé nej prodejce jsem vám dala do printsceenů.

kurator























prostor v centru Prahy balancující mezi galerií a obchodem, místo pro všechny kdo se zajímají o módu, design a krásné věci. Takové prodejní instalace značek, návrhářů a designerů, navíc specializované na udržitelnost, jako aktuální kolekce PURE (do 18.5.) musí být neskutečně zajímavé a já se opravdu těším, až se sem zajdu podívat. Karolíny Světlé 17, Praha, ano? A věřili byste, že boty na fotce nejsou žádné Nike nebo New balance, ale od francouzské značky Veja, používající výhradně fair trade a organické materiály a rostlinná barviva. Výroba probíhá přímo v Brazílii, odkud většina materiálů pochází.

matt&nat













kabelky této značky jste určitě už zaregistrovali, a jak název napovídá (MATTerial and NATure), jde o veganské kabelky, kdy je svršek z odolného vinylu a podšívka z recyklovaných plastových lahví. Já jsem si je prohlížela na asosu, má je ale i český zoot nebo urbanlux.

holly cow


od veganských kabelek k veganským botám - holly cow je eshop s obuví a doplňky londýnské značky wills, který jsem potkala před měsícem v rámci akce sustainable fashion day, kde se mi nejvíce líbily ty černé botky na klínku. Líbí se mi i jejich slogan, že jediná kůže, kterou skutečně potřebujete, je vaše vlastní. Výroba probíhá v Portugalsku a je schválena organizací PETA.

NAK


















u bot ještě chvilku zůstaneme, a svým způsobem se vracím i k depopu - tady jsem se prvně poznala s veganskou cruelty-free značkou nak (no animal killed). Jde o londýnskou značku, která vyrábí ručně v Itálii, opět má certifikát PETA a specializuje se na luxusní dámskou a pánskou obuv.

TOMS

















a ještě jednou boty, tentokrát ze známějšího soudku, protože kdo by neznal toms a jejich kampaň one for one, kdy za každý pár, který pořídíte dostane zároveň boty jedno dítě v zemi třetího světa? A to je fér, takže myslím, že je určitě do seznamu eco-friendly možností musím zahrnout, navíc si všichni chválí jejich pohodlí. Koupit je můžete opět na urbanluxu, nebo na zootu

People Tree




















s touto značkou jsem se potkala na asosu, ale i na dalších portálech a řekla bych, že je to jedna z nejvíce skloňovaných značek, co se týká sustainable a fair trade fashion. Jako první mezinárodní módní značka získala ocenění od World Fair Trade Organization, které garantuje, že jejich kolekce jsou vyrobeny ve fair trade manufakturách a používají jen plně ekologické materiály. Potěšilo mne, že se dá pořídit i v Čechách, v obchodu nila, který má zároveň kamennou prodejnu v Praze (Korunní 91).

noctu






















tahle značka se specializuje na pyžama a noční košilky z organické bavlny. Je to rodinný business dvou sester organizovaný z Londýna a Osla. Jejich bavlněné produkty mají Fair trade certifikát a taky certifikát GOTS (Global Organic Textile Standard) a je možné je zakoupit i na českém eshopu beautyville. (P.S. pokud spíte v tričku vašeho kluka, nebo úplně bez všeho, je to určitě taky sustainable!)

prAna




















závěrem bych ještě ráda zmínila značku, která se specializuje na sportovní, volnočasové a jógové oblečení a doplňky. Využívají přírodní materiály jako organickou bavlnu, recyklovanou vlnu, konopí a recyklovaný polyester, vše u udržitelných zdrojů. Mají certifikát Fair trade, který zaručuje spravedlivé a bezpečné pracovní podmínky v továrnách. A hlavně mají krásné a pestré jógamatky, ručníky i legíny. A taky plavky! Velmi aktuální.

Tak, a teď samozřejmě nikoho nenutím, aby si hned vyrazil koupit všechno nové a eticky vyrobené, to by naopak bylo kontraproduktivní, úplně stačí malé krůčky, jako povědomí o tom, že existují udržitelné alternativy prakticky ke všemu, takže až zas příště bude nějaký trend #musthave, tak ho můžete pořídit ještě s dobrým pocitem k tomu. a to se vyplatí!

♥♥♥

2 komentáře:

  1. Takové články jsou supr a jsou určitě potřeba, je určitě dobré takové informace šířit mezi ostatní, aby se minimálně nad tím zamysleli. Já se alespoň snažím při nákupech oblečení chovat tak, aby mi zakoupená věc vydržela co nejdéle a dokud ji lze nosit, tak novou (podobnou) věc nekupuji. Například teď bych si chtěla pořídit takovou džínovou bundu, protože ještě žádnou takovou nemám a vím, že když si ji koupím, tak mi vydrží několik let a nebudu kupovat další rok novou a novou. Ale v dnešní konzumní době, kdy nám reklamy namlouvají, co všechno potřebujeme a musíme si koupit, to není snadné. Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím! Sama se snažím chovat minimalisticky a nepořizovat si milion kravin (20 párů bot doma teda vážně nemám jako některé moje kamarádky), ale opravdu je potřeba, aby si to každý sám v hlavě přebral a nakupovat s rozmyslem.

      Vymazat

Děkuji moc za vaše komentáře!! :)