středa 5. srpna 2015

Milano (the best resturants in the city) & Expo

Buongiorno! Možná jste u mne na sociálních sítích (ano, myslím jednu fotku za tři dny na insta) zaznamenali nějaký pohyb, a sice, byla jsem, pro velký úspěch, opět v Miláně, tentokrát hlavně u příležitosti Expa. Byla to už má třetí návštěva severoitalské metropole v tomhle roce, takže vám nebudu psát, že Duomo pořád stojí, a že jsem se mu zase nepodívala na střechu (ale jednou stopro, až nebude asi tak 4563258754 stupňů ve stínu), a že si pořád nemůžu nic dovolit na Montenapoleone. Poprvé jsme tady musely s maminou shánět ubytování, nakonec to vyhrál na tři noci apartmán,tři minuty od nákupního Corso Buenos Aires a byla to moc fajn volba, do centra se dalo jít i pěšky, ale my tam měly opravdu taková horka, že jsme to daly jen jeden den, navíc se zastávkou v každém druhém obchodě, což ale rozhodně nevadilo. Po téhle procházce jsme si zašly na výbornou večeři do podniku, který bych rozhodně doporučila i vám, je jen pár bloků od hlavního náměstí!

Nerino Dieci Trattoria, Via Nerino 10, otevřeno 12:30-14:30 19:30-23:00
Na Piazza Duomo jsme po všech těch obchodech dostaly hlad, tak jsem mrkla na tripadvisor co je poblíž a zasvítila na mě tahle restaurace, 3.nejlepší ve městě, 600 metrů vzdálená, což jsme se rozhodly obětovat, přeci jen #3 ze šestitisícněco a navíc cenově úplně normální se přece musí vyzkoušet. Postranní uličku jsme našly hned, ovšem otevírat měli až za půl hodiny (19:30), tak jsme se mezitím přes ulicí šly podívat do candystore outletu (nechoďte tam pokud máte hlad, cukrovku, dietu, .. nehodící se škrtněte) a pak do tigeru, abychom tam přišly jako první, pět minut po otvíračce, což se ale vyplatilo, později už hosty bez rezervace posílali domů.
Interiér je tlumeně osvětlen, přiměřeně vyzdoben, s přímým výhledem do kuchyně a vyšší barové židličky jsou moc pohodlné. Na úvod jsme každá dostaly sklenku prosecca, byly jsme dotázány zda si dáme vodu perlivou/neperlivou (je to maličkost, ale moc mě baví, jak je běžné nabízet lahve často třeba 0,75l ze kterých se obslouží celý stůl) a potřebujeme-li nějak poradit s menu. Já se rozhodla pro špagety s rajčátky, bylinkami a parmazánem a mamina si dala bylinkové rizoto. Obě jídla ze sekce prvních chodů, každé kolem 10eur, což je na tohle město taková normální cena a obě stála za to. Já hlavně byla nadšená, protože spagetti kuchař přede mnou překlopil na kolo parmazánu a promíchával je tam a při tom mi tam naškrabal spoustu parmazánu, což úplně miluju! Jo, a místní vína mají taky super, jen na dezert už nezbylo místo, tak snad příště, to bych si mohla dát něco z mořských plodů, což taky vypadalo lákavě!
Druhý den jsme hned ráno vyrazily na Expo, metrem, červenou linkou, takže přímo z naší stanice Lima. Jen byla zapotřebí delší jízdenka za 2,50eur. Jinak vstupenky na Expo jsme měly koupené už z domova, na fixní datum a byl to pátek, takže asi né tolik narváno jako o víkendu, ale lidí hodně, hlavně v odpoledních hodinách. A před některými pavilony byla fronta pokaždé když jsme šly kolem, tak ty jsme rovnou vynechaly (Brazílie, Japonsko, Kazachstán), ze začátku jsme teda nakoukly skoro do všech, ale s postupnou únavou jsme to dost omezily, takže ČR, Bahrajn, Slovensko, Francie, Rusko, Velká Británie, Španělsko, Lindt, Coca-cola a na další si zrovna teď nevzpomínám. Bylo opět vedro, ale u nás byl bazén (a v noci komáři) a hlavní koridor zastřešený, navíc na hodně místech pitná voda k natočení zdarma, takže se to dalo přežít. navíc s obědem v eataly tady a osvěžení pak v pavilonu coca-cola.
Třetí den jsme měly v plánu kostel St. Ambrogio a pak Castello Sforzesco s Parco Sempione, kde jsme si na chvíli sedly, abych našla další místa, kde si můžeme dát oběd. Nakonec jsme se vydaly směrem na Corso Garibaldi, kde jsme náhodně narazily na úžasnou ne-restauraci!

La Prosciutteria, Corso Garibaldi 55, otevřeno 11-01
Tenhle podnik nás přilákal už zvenku, kde u stolků hosté užďibovali z prkýnek plných sýrů, salámů, salátů a namazaných chlebů. My jsme našly místo uvnitř a z velké tabule si vybraly lasagne, a šly si objednat (nemá to klasifikaci restaurace, neobsluhují, vybíráte si u baru), ale byla zrovna sobota a žádná teplá jídla nevařili (teda myslím, že to bylo tou sobotou, možná jsem špatně rozuměla), jen saláty a panini, do kterých vám ale dají úplně cokoliv (takže varianta proscituto crudo, pecorino sýr, sušená rajčata, cuketa a ricotta) a jsou hrozně velký a úžasný za 4,50eur. Nám by stačila i poloviční porce, takže už jsme bohužel nevyzkoušely variantu prkýnek (dle velikostí za 5,10,15eur), na která vám taky dají úplně všechno a k tomu pečivo do plecháčku  Možná to zni trochu hipstersky, ale tenhle podnik je prostě cool (#60 jak jsem později zjistila). Jo, a taky mají výbornou chardonnku a další vína, můžete pořídit i celé lahve #nejsemtroškař
Tímto zátiším ryze italským se pro dnešek loučím, příště vás vezmu zase o kousek dál :-)
A kde přes léto výletujete vy?

♥♥♥

P.S. tahle zmrzlina nebyla vůbec dobrá, hrozně nevýrazná, ale měly jsme ji za rohem :D

1 komentář:

  1. Teda pavilon Coca Cola jsme nedali, coz mi trochu mrzi, ackoliv nejsem milovnik Coca Coly. Fotky krasne a to jidlo, mnam. Diky za tip na restaurace. Priste neco vyzkousime.
    Na Duomo to chce brzo rano, diky tomu jsme ho stihli a odtud pak pesky na Corso Como, prikemna prochazka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za vaše komentáře!! :)